Vitali, 8:20 AM

2017. szeptember 29., péntek

Festett kazettás mennyezetek

A Kárpát-medencén belül a festett kazettás mennyezetek és az ún. Az építészeti forma Itáliából közvetített fejedelmi építészeti megoldása mellett maga a mintakincs sokat őriz a magyar népművészeti hagyományból is. A kazettás mennyezetek ma is látható gazdag motívumkincse szorosan egybefonódik más népművészeti alkotások díszítő kincsével. Csakhogy a festett kazettás templomi mennyezetek ábrái nem állóképek, hanem folyamatábrák. Sasunk hát nem kétfejű (Habsburgokhoz pedig semmi köze sincs), hanem egyetlen fejét ingáztatja két szélső helyzet között.


A fény a kazettás mennyezetek esetében a Világ Világosságát, azaz az Egyetemes Megváltót, Jézus Krisztust tételezi.

A festett kazettás mennyezetek a magyar népművészet és egyházi művészet szemet gyönyörködtető alkotásai a reneszánsz kora óta. A reformáció sok mindenben az ősi egyszerűséget hozta vissza a kereszténységbe. A templomok falát lemeszelték, egyszerűsödött a templomok belső bútorzata is. This video is unavailable. A magyar nyelvterületen megtalálható kazettás mennyezetek formavilágukban és rendszerükben is szoros rokonságot mutatnak egymással.


Harmadszor: a Kárpát-medencén belül a festett kazettás mennyezetek és az ún. A külső falakon főként a bejáratnál nyugaton és a déli oldalon pereg a vakolat. Nyertek a felújítására pályázati forrást, ebből ez a probléma.


Tiszaháton és Gömörben található azon.

Az oldal lehetőséget biztosít a. A festett faberendezésű református templomok legismertebb hazai példányai a Felső-Tisza-vidéken vannak, igen jelentős azonban az erdélyi, többek között a kalotaszegi templomok száma, de megtalálhatók Észak-Magyarországon, s a legutóbbi feltárások, restaurálások nyomán a Dunántúlon is, legfőképpen az Ormánságban. Tárolt változat Hasonló Általános tudnivalók a festett kazettás templomi mennyezetekről. Mit tud egy mai átlagos műveltségű magyar honpolgár a hazai festett kazettás templomi. A Rigips által forgalmazott álmennyezeti rendszerek korszerű építészeti megoldások alkalmazását teszik lehetővé.


A nagytáblás, valamint a kazettás és sávos álmennyezetekkel az épület különböző tereiben egységes álmennyezeti koncepciót jeleníthetünk meg. Pap Gábor „Az ég mennyezeti” című könyvében ezen különleges mennyezetek védelmében emel szót, rámutatva a festett kazettás mennyezetek pusztuló tendenciájára is. A szerző szerint fontos lenne ezen egyedülálló nemzeti értékek megőrzése az enyészettől, s fenntartása az utókor számára.


Egyre divatosabbá válik a festett tárgy. Régi és új lakásokban, irodákban és templomokban egyaránt ékes díszek. Feltűnő a Kárpát-medence magyar lakta területének - főképp - református templomaiban fennmaradt kazettás mennyezetek változatossága, a kazetták témáinak sokszínűsége, egyedisége. E csodás és lenyűgöző hatású díszítő műfaj felelevenítésére vállalkozott Joó Zoltán, megfestve számos bibliai, mitológiai, állatos, virágos, mesés-legendás kazettát.


Emellett régi freskók, festett karzatok, díszes kazettás mennyezetek , faragott szószékek is fennmaradtak. A most megjelent, Házadba léphetek I. Szatmári középkori templomok című kötet bemutatja a középkor részben vagy egészében fennmaradt imaházait, például az Europa Nostra-díjas gyügyei, sonkádi és szamosújlaki református templomot. Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban nyílt meg a Festett kazettás templom mennyezetek motívumvilága - felbecsülhetetlen kincsünk érvényes üzenetei című fotókiállítás szerdán.


Ft Magyar Menedék Könyvesház. További művek a szerzőtől,kiadótól,témakörben Akció kattintson ide a részletekért Kategória: CDV Hagyományőrző Előadások, Művészet, Művészet,Építészet, Templomok - Nemzeti könyvesbolt, interneten könyv, online könyvrendelés - Festett kazettás mennyezetek I-II. Kazettás Mennyezetek a magyarországi református templomokban Deák Zoltán tanár úr kiállítása iskolánk I.

Másrészt, festés és meszelés - és voltTovábbra is a legtöbb költségvetési lehetőség a javításra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések