Vitali, 8:20 AM

2017. június 22., csütörtök

Penész a szobában

A penész spórákon keresztül terje ezek a spórák ráadásul igen mostoha körülmények között is képesek túlélni, kivárni a megtelepedésre alkalmas időpontot. A penész nedves, magas páratartalmú, meleg helyeken érzi a legjobban magát - nem csoda, ha a téli hónapokban sok otthonban megjelenik, hiszen ilyenkor fűtünk és ritkábban szellőztetünk. Ha ezeket belélegezzük, akár súlyos tüdőbetegséget is kaphatunk. Számolj le vele a következő módszerekkel!


Teljes mértékben szükségtelen azonnal különböző vegyszereket, penész lemosót, vagy penész gátló festéket, használni, mert, ha a penészesedés kiváltó okait nem szüntetjük meg, akkor csak tüneti kezelést végeztünk, amely mindössze átmeneti megoldás.

A legtisztább otthonban is felütheti a fejét a penész, ha a körülmények megfelelőek számára. A penész akár hasznos is lehet, ha borérlelésről, sajtokról, vagy ízletes szalámikról beszélünk, de csöppet sem örömteli látvány, ha a penész a lakásban jelenik meg. Jelenléte az állandó dohos szag, a csúnya fekete, zöld foltok mellett súlyos egészségügyi problémákkal is járhat.


De a penész bizonyítottan felelős lehet a bőrproblémák, a depresszió, néhány szív- és érrendszeri kórkép, illetve csont- és ízületi megbetegedésekért is. A legveszélyeztetettebbek a gyermekek, főleg az újszülöttek, hiszen a penész nemcsak allergiát okoz, de a többi allergénnel szemben is túlérzékennyé tesz. Ha pedig a penész okát már megszüntette, akkor el kell tüntetni a falról a megjelent penészt.


A falon jól látható penészgombát le kell kaparni. Eközben persze a gomba spórák a levegőbe jutnak, és akik erre érzékenyek, azok könnyen bajba kerülhetnek.

A penészes lakásban élő gyermekek egészségi állapota – összehasonlítva a nem penészes lakásban élő gyermekekével – minden tekintetben sokkal rosszabb volt. A már kialakult penészfoltok eltávolítása mellett azonban elengedhetetlen a megelőzés is, mely, ha nem a ház szerkezeti problémája áll a háttérben, sokszor már azzal is megoldható, ha csökkented a lakásban a pára jelenlétét, amihez a legtöbb esetben a szellőztetés gyakoriságának növelése is elegendő. A lakásban szárított ruhák akár százalékkal is megnövelhetik a levegő páratartalmát, ami kedvez a különböző penészgombák elszaporodásának. Elkezdte tehát keresni-kutatni a kiváltó okoka és a lehetséges megoldásokat. Az egyik szobában a padlótól kB centis penész van felfelé.


Azon kívül, hogy a vakolatot leverem és újra vakolom, milyen lehetőségek vannak. Penészes a fal a lakásban, mit tegyek? A penész szempontjából ugyanis a lényeg a nedves felület: ha valamiért állandóan vizes egy felület (például csőtörés, fürdőszoba), akkor persze ott is előjön. A harc A harmatpont kapcsán tehát látható, hogy két lényeges paramétert érdemes változtatni a megoldás érdekében: az egyik a felszín hőmérséklete, a másik a levegő relatív páratartalma.


Mitől lehet dohszagú a ruhám, ha egyeltalán nincs penész a szobában ? Tiszta, száraz a levegő. Ablakon se csapódik le a pára, penész nincs a falakon. Bútorok kicserélve, rendszeresen takarítva is van. Nem durván, de enyhén érződik a ruhákon.


Ezeket a betegségeket okozhatják a szobában megjelenő fekete penész ! Ahogy beköszönt az ősz és beindul a fűtési szezon, egyre nagyobb a különbség a kinti és benti hőmérséklet között. Mit ajánlanátok penész ellen?

Ugyanis sajnos penészedik a plafon a konyhában és a szobában is! Töröltem hypóval, szép is lett de sajnos ujra és ujra kijön! A megoldás egyszerű: fűteni kell a szobát. A szobában nem fűtenek eléggé.


Sajnos a legtöbb esetben anyagi okokból, a fűtési költségek lejjebb szorítása érdekében nincs egy szoba fűtve. Sajnos nincs varázsszer, vagy a penészt kell elviselni, vagy a magasabb fűtésszámlát. Gyakori probléma, hogy régebbi épületek szigetelése, ablacseréje után penész jelenik meg a szobákban. A penészesedés ronda, és a penészgomba spórája az egészségre is nagyon káros. A penész elleni harc komplex kérdéskör, aminek minden vetületét igyekeztünk körbejárni ebben a cikkben.


A fűtetlen szobában a penész könnyebben jelenik meg! Ahhoz, hogy ne jelenjen meg újra a penész az adott helyen, törekedni kell arra, hogy a falak minél melegebbek és szárazabbak legyenek, és ne legyen túl magas a szoba levegőjének páratartalma. Ezt jó külső szigeteléssel és megfelelő szellőztetéssel érhetjük el.


Honnan tudhato hogy megfelelő-e a páratartalom a szobában ? Ha hosszú ideig marad így a helyzet, akkor pedig megjelenik a fekete penész is. A helyzet súlyosbodik, ha még teregetünk is a hűvös szobában. Megoldás lehet, hogy a nem fűtött szobában résszellőzésre állítjuk az ablakot, hogy állandó szellőzés alakuljon ki (nagyon nem gazdaságos).


A szanszeviériák bármelyik szobában jól fejlődnek, ha kapnak elég fényt és meleget. A száraz levegőt is jól tűrik, így akár panellakásban is tarthatóak. Nem igényelnek sok vizet, csak akkor szabad öntözni őket, ha a földjük már kiszáradt.


A másik szobában , ahol erre nem volt lehetőség, telente naponta fél-egy órát meleg levegőt fújunk a falra és persze itt páraszívó anyagokat is elhelyeztünk. Mi konyhasót használtunk, de ott van még a szilikagél, a kalcium-klorid. A mész megkötése után sajnos megszűnik a lúgos hatás, ami addig a fekete penész pusztulását okozta, ezért ez is csak időleges megoldás, és egy pénzkidobás. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy mennyi gond van a mesteremberekkel, a felfordulással, amit egyszer elviselünk a penészmentesség érdekében, de évente újra és újra nem akarunk. A borsmentaolaj hatása frissíti a leheletet, fertőtleníti a szájat, csökkentheti a gyulladást.


Mivel vírusölő hatású, kezelhető vele a rák és a TBC.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések